Grand opening, up to 15% off all items. Only 3 days left
{$article->category->title}}

In Paris, 72 housing units (+ crèche and shops) signed ITAR

In Paris, 72 housing units (+ crèche and shops) signed ITAR

Participating in the urban renewal of Boulevard Ney and Porte de Clignancourt 5Paris XVIII), the new building designed by ITAR (Ingrid Taillendier Architectures) and delivered in July 2020 operates a split into two volumes connected by a common base occupied by the nursery. For a cost of €9.9 million excluding VAT, the program includes (5,200 m² floor area): 72 social rental units, a crèche with 66 cradles and two shops. Communicated.

context

This densification of an existing plot from the 1970s makes it possible to align the building with Boulevard Ney, to hold it better and to animate it. Respectful of the modernist architecture of the existing towers, the positioning of the two plots of six and nine floors which face each other, and their spreading out in successive setbacks, manage to free up views for the existing towers as well as for the new housing and promote the sunshine in the nursery courtyard.

By a set of sliding effects, the floors are treated as strata ready to slide which refine the volumes. The right angles of the existing towers contrast with the rounded corners of the building, which present a set of materials favoring transparency and light.

Games of geometrical assemblies of bricks draw a delicate pattern animating the facades while their angles and the railings of the terraces and loggias are made of an aerial assembly of openwork bricks, like modern moucharabiehs.

The use of solid brick and the post / slab / filling construction mode dialogues with the history of the HBMs, while assuming a very contemporary language through its white color and its games of moldings.

Densification of a plot from the 70s

A Paris, 72 logements (+ crèche et commerces) signés ITAR

The challenge of the project was to work directly with the existing project drawn up by the architect Dubuisson for the Jean Cocteau residence. It is therefore from the analysis of the site that the various entities of the program were established, in continuity with the geometry of this residence and in a logic of balanced urban framing and respectful of its original state.

The layout of the volumes was naturally done in continuity with the quincunx game of the towers. The strongest constraint, which was to preserve the views benefiting from the existing towers, led to work on a split into two distinct volumes connected by a common base on the ground floor so as to create a fragmented built front: a volume of nine floors to the west and a six-storey volume to the east which occupies the corner of the south-eastern part of the plot.

Housing

Designed as a homogeneous building despite its decomposition into two plots, it slips along Boulevard Ney like two sculpted objects developing in the heart of the block a system of stepped terraces, like so many multiple landscape strata offering maximum clearance to housing. .

The two housing plots were designed to form a whole: equal treatment in the choice of materials and colors creates overall cohesion.

The accommodations are mostly through or double-oriented, or even triple-oriented. They are extended by large terraces allowing to connect from the outside, a living room, a bedroom and/or a kitchen and to "see at home from home".

Some accommodation favors the separation of the night zone / day zone. Others, on the contrary, favor a bedroom controlled by a living room for different uses (office, dining room, TV room, games room, "parental suite", etc..

General outdoor spaces

The split into two differentiated volumes and their cutting into steps facing the heart of the island make it possible to offer a set of outdoor spaces made up of loggias and terraces. Benefiting from the south, east and west facing dwellings, they are an opportunity to be used as fully-fledged usage spaces with unobstructed views, while allowing the facade to be structured.

Each accommodation has a generous outdoor space treated as a loggia inscribed in the volume. The loggias dug into the brick volumes form the character of the facade. The outdoor spaces extend the largely glazed stays on the outside and contribute to the quality of the accommodation. Brick filters come to protect them from the vis-à-vis of the surrounding towers making these balconies as real exteriors to oneself, appropriated as one understands it.

Common parts

Access to the accommodation is via two differentiated halls, all located on Boulevard Ney, one for the R+9 volume (building A) and the other for the R+6 volume (building B). The entrance halls are thus major elements of the route where you can cross paths with neighbors while opening your mail, or wait together. "It's a place that we wanted generous, largely glazed, bright," says ITAR.

Each hall gives access on the ground floor to all the common areas (bin areas, stroller area, bicycle area and technical areas). These halls do not give access to the heart of the block of the Jean Cocteau residence, thus making the new building entirely independent of the existing towers.

In addition, the circulations are lit naturally, favoring the climbing on foot of the stairs and being able to initiate social ties at each floor landing. These common spaces are real airlocks between the public space, the street, and the very private space that is housing. Lighting them naturally qualifies them, makes them pleasant to meet your neighbor and wait for the lift. Their quality is essential to guarantee a better notion of living together because a building is a small community where everyone can choose whether or not to be part of this small community while protecting their privacy.

Related Articles

10 Ways to Stay Safe When You Live Alone

10 Ways to Stay Safe When You Live Alone

How to draw a rose: our methods

How to draw a rose: our methods

How to fold and store a duvet to save space?

How to fold and store a duvet to save space?

Cucumber Cornichon: What differences?

Cucumber Cornichon: What differences?